28 paź 2012

Tarta Jabłkowo-orzechowa Mastera

Czas: 2 godz. Stopień: Trochę roboty


Ingrediencje:

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki tortowej 
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki wody
sól

Farsz jabłkowy:
6 dużych jabłek Renety
1 łyżeczka soku z cytryny

Farsz mózgowy:
3 szklanki orzechów (do wyboru)
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany (do wyboru)
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki

Wykonanie:

Ciasto: Do miksera dodać mąkę, cukier, jajko, sól, margarynę pokrojoną w kostki, proszek do pieczenia. W trakcie miksowania dodać 2 łyżki wody i mieszać do momentu, gdy ciasto będzie odchodzić od ścianki.
Ciasto zawijamy w papier i odkładamy do lodówki na 30 min.

Farsz: Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazdka. Potem kroimy na cienkie plastry, w kostkę lub jak tam kto chce. Kropimy cytryną by nie zciemniały.

Polewa mózgowa: Do garnka wrzucamy margarynę, cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. Szatkujemy orzechy na drobne kawałki i dodajemy do rozpuszczonej margaryny. Dokładamy śmietany i miodu. Na końcu dodajemy łyżkę mąki by zagęścić polewę.

Ciasto rozwałkowujemy lub nakładamy na formę. Układamy przygotowane jabłka we wzorki lub chaotyczne i całość polewany równo polewą. Wkładamy do pieca na 190 C z termoobiegiem na 30 min.

Dobre Rady:

W razie problemów z ciastem w mikserze, dodaj mąki jeśli jest za rzadkie lub wody jeśli za sypkie.
Mieszamy polewę, by nie przywarła do dna garnka i się nie przypaliła.
Po nakłuwaj w kilku miejscach widelcem ciasto, by lepiej się upiekło. 


Pyszne kruche ciasto z jabłkami, polane polewą z orzechów, powoduje nie jednemu z domowników ślinotok. Szczególnie, gdy jest podane z lodami i bita śmietaną. Istna Bomba kaloryczna. I to na dodatek zdrowa. Jabłka i orzechy bogate w witaminy i składniki mineralne dają łasuchom poczucie rozgrzeszenia, z tego jakże kalorycznego grzechu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz