Czas: 1 godz. Poziom: Banalne
Ingrediencje:
500 g mięsa mielonego
2 średnie cebule
jajko
sucha bułka lub 2 kromki chleba
sól, pieprz
mąka
woda
olej
bułka tarta
Wykonanie:
Do miski włóż połamaną suchą bułkę/chleb i zalew wodą. Gdy nasiąknie, odsącz zbędną wodę. Dodaj jajko, mięso mielone, posiekaną cebulę i wszystko wymieszaj. By się lepiej połączyło i kleiło do siebie dodaj trochę mąki. Przypraw. Na patelni podgrzej dużą ilość oleju (jak na placki ziemniaczane). Uformuj małe sznycelki, oblecz w bułce tartej i smaż na patelni aż się z obu stron zarumienią.
Dobra Rada:
Zamiast wody możesz dodać mleko do moczenia. Sznycle będą smaczniejsze.
Gdy kupujesz gotowe mięso mielone, nie trzeba dodawać soli. Już tam jest i to w dużej ilości.
Maleńkie kotlety mielone z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz buraczki. I do tego kompot. To smak wczesnego dzieciństwa. Dzieciństwa, gdzie nie wolno było używać noża i nie trzeba było gryźć. Gdy się nie miało mlecznych zębów...

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz