17 lis 2012

Strucla - ciasto drożdżowe

Czas: 2 godz. Poziom: Trochę roboty Porcja: 1 duża brytfanna

Strucla z powidłami. Trochę się rozwinęła. 


Ingrediencje:
jajko
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1 szklanka mleka
powidła/czekolada/jabłka 


Wykonanie:
Do miski rozdrobnij drożdże i posyp cukrem. Poczekaj aż się drożdże się rozpuszczą. Dodaj mąkę, mleko, olej, jajko. Wymieszaj wszystko i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj spód płytkiej brytfanny tłuszczem. Podziel ciasto na dwie części. Rozpłaszcz i rozciągnij na brytfannie. Posmaruj je dodatkiem i zwiń tą szerszą stroną. Piecz w 175'C przez

Dobra rada:
Ciasto do wyrośnięta umieść w misce, przykryj szmatką i połóż w ciepłej wodzie lub przy ciepłym kaloryferze
Aby ciasto się nie rozwinęło podczas pieczenia, należy złączenie dać na spód. 

Jedno z podstawowych ciast symbolizujących kuchnię w moim domu. Wychowałem się na tych ciastach, pewnie dlatego jestem taki duży... Jak się pieką w sobotę, czuć je w całym domu, a nawet w całym bloku. Książka kucharska do teraz nosi ślady tego ciasta na stronie z przepisem. 

Ciasta drożdżowe są dużo bardziej smaczniejsze i mniej kaloryczne od biszkoptów i kruchych. To oczywiście zależy od tego, co dodasz do tego ciasta. Najlepiej smakuje z marmoladą różaną, powidłami, czekoladą, słodkim twarogiem. Można je podawać z kruszonką, zwijać w warkocz lub jako bochenek z nadzieniem. Co ślina na mózg naniesie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz