15 lis 2012

Ślimaczki

Czas: 45 minut Poziom: Banalne Porcja: ok. 12 ślimaczków




Ingrediencje:
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g sera żółtego
150 g szynki gotowanej
1 cebula
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 białko
1 żółtko do smarowania
zielona pietruszka
sól, pieprz, przyprawy

Wykonanie:
Szynkę, ser żółty i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wsyp do miski. Dodaj śmietany, białka, pietruszki i przypraw. Wszystko wymieszaj.. Rozwiń na papierze ciasto. Nałóż farsz i zroluj jak strucle. Pokrój na 3 cm odcinki i ułóż na lekko wysmarowanej blaszy. Posmaruj porcje żółtkiem. Piecz przez 15-20 minut w 200'C.


Dobra rada:

Zamiast posmarować blachę można wyłożyć papierem do pieczenia. 

Genialnie to smakuje z barszczem czerwonym (instant oczywiście). Gdy są gorące są idealne jako ciepłe danie na imieninach. Gdy przestygną są dobre jako przekąska do piwa. nie wiem jak ta mieszanka smakuje, bo nie lubię piwa...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz