31 gru 2012

Rożki

Czas: 60 minut. Poziom:  Trochę roboty Porcja: na ok. 30 rożków



Ingrediencje:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
2 cukry waniliowe
1 szklanka śmietany 12%
5dkg drożdży
sól
marmolada lub czekolada

Wykonanie:
Drożdże dodaj do śmietany i wymieszaj. Resztę składników rozłóż na stolnicy. Wymieszaj rękami i dodaj śmietanę i drożdże. Zagnieć ciasto. Potem odetnij kawałek ciasta i rozwałkuj do 0,5 cm grubości. Podziel na 8 części-trójkątów. Nałóż dodatek marmolady lub czekolady. Zwiń trójkąt od szerszej strony do węższej. Ułóż na blaszy obok siebie. Całość włóż do piekarnika na 30 minut na 175'C. Na koniec posyp cukrem pudrem.


Z okazji Sylwestra naszła mnie ochota na rożki. Będąc chory i posiadając trochę wolnego czasu, to sobie wykoncypowałem... Ach pyszne. Za to dupa rośnie. A tu człowiek 8 kilo zrzucił na diecie przed świętami. Na szczęście okres świąteczny mija i będzie mniej do podżerania...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz