2 sty 2013

Polska Pizza Domowa

Czas: 2,5 godz Stopień: Trochę Roboty Porcja: na 3 brytfanny 30 cm



Ingrediencje:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
jajko
1 łyżka oleju

sos pomidorowy
500 g sera żółtego
3 średnie cebule
300 g salami
1/2 słoika zielonych oliwek
400 g pieczarek
przyprawy

Wykonanie:
W misce rozdrobnij drożdże i posyp cukrem. Gdy się rozpuszczą dodaj mąkę, mleko, olej, jajko i sól. Połącz wszystko i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkuj na trzy okrągłe, posmarowane tłuszczem, brytfanny do pizzy. Zetrzyj ser żółty i pokrój pieczarki. Pokrój salami i cebulę w paski. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i posyp przyprawami. Nałóż cebulę, salami, pieczarki i oliwki. Posyp wszystko żółtym serem.  Piecz w temperaturze 175'C przez 30-40 minut.

Dobra rada:
Jeśli chcesz dobrze wyrośniętą pizzę, włóż całą pizze do zimnego piekarnika i włącz go na wyznaczoną temperaturę. 

Pizza puszysta, pyszna. Jak o niej pomyślę, to aż mi ślinka cieknie. To wręcz potok wartki. Przepraszam, ale zachlapałem klawiaturę... 

Dodatki do pizzy to wszystko, co jest pod ręką lub w lodówce (może zmywak to nie jest najlepszy składnik). Widziałem pizze z marchewką, groszkiem, ananasem, kurczakiem, baraniną, serem pleśniowym, mięsem mielonym i wszystkim co jest jadalne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz