22 lut 2013

Ostra ryba w śmietanie

Czas: 1,5 godz. Stopień: Banalne Porcja: dla 5 osób



Ingrediencje:
duży filet ryby (panga, morszczuk) (600g)
1/2 szklanki śmietany 30%
sól, pieprz, bazylia, tymianek, czosnek granulowany, pieprz cayenne, 
cytryna

Wykonanie:
Potnij filet ryby na kilka 5 cm kawałków. Skrop je cytryną i solą. Do śmietany dodaj przyprawy. Uważaj na pieprz Cayenne! Fileciki ułóż w natłuszczonej brytfannie. Zalej je śmietaną. Włóż do piekarnika na 40-50 minut w temperaturze 180-200'C.

Dobre rady:
Gdy masz mrożone filety, lepiej je rano przed zrobieniem rozmroź. 
Mrożoną rybę można również włożyć do pieca, ale będzie się dłużej piekła. 

Właśnie naszła mnie ochota na coś z rybką. Gdy w sklepie zapytałem o dobrą rybę do pieczenia, polecono mi morszczuka. Właśnie sprawdzę jak on/ona smakuje. Dodatkowo dosmażę sobie frytki. Czyli innymi słowy Post pełną gębą. 

Przypomniała mi się teraz ryba, którą jadłem w Gdańsku parę lat temu. Wtedy też pierwszy raz kropiłem ją cytryną, bo uważałem, że to bezczeszczenie dania. Podróże kształcą, szczególnie w doborowym towarzystwie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz