21 lut 2013

Zapiekanka z Rzeżuchowa

Czas: 1,5 godz. Stopień: Trochę Roboty Porcja: dla 5-6 osób



Ingrediencje:
3 jajka
500g mięsa mielonego
400g ziemniaków w plastrach
200g startego żółtego sera
2 duże pomidory pokrojone w kostkę
1 szklanka śmietany 18%
50g kiełków rzodkiewki
bazylia, tymianek,sól, pieprz,
bułka tarta lub mąka do zagęszczenia

Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodaj pomidory, kiełki rzodkiewki, 2 jajka, bułkę tartą/mąkę. Przypraw bazylią i solą z pieprzem. Posmaruj tłuszczem formę. Obłóż ją plastrami ziemniaków. Nałóż połowę mięsa. Ułóż plastry ziemniaków na "łuskę". Dodaj druga warstwę mięsa. Całość przykryj plastrami ziemniaków. Do śmietany dodaj jajko, przyprawy i 2 szczypty soli. Całość dobrze wymieszaj i polej po całości tak by się sos wchłonął do środka. Włóż do piekarnika na 50 minut w temp. 180-200'C. Pod koniec posyp startym żółtym serem i piecz jeszcze przez 10 minut. 



Szybka i prosta w robocie zapiekanka. Kiełki rzodkiewki dodają jej odrobinę pikanterii oraz mnóstwa witamin. "Boszszsze... jakie to zdrowe..." (to jest sarkazm dla tych co mnie nie znają). Powiem inaczej: Fajnie smakuje, ma dużo ziemniaków i fajnie smakuje. To powinno Wam wystarczyć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz