1 mar 2013

Babka ziemniaczana

Czas: 1 godz. Poziom: Banalne Porcja dla 4 osób


Ingrediencje:
8 ugotowanych ziemniaków w mundurkach (mogą być wczorajsze)
1 łyżka masła
2 łyżki  śmietany
2 jajka (żółtka i białka)
2 łyżki sera żółtego
sól, pikantne przyprawy, imbir

Wykonanie:
Zmiksować ziemniaki. Dodać żółtka i utrzeć w jedną puszysta masę. Dodać śmietanę, masło, ser i przyprawy. Ubić białka i dodać do masy ziemniaczanej, lekko mieszając. Wlać do natłuszczonego naczynia. Piec 25-40 minut w temperaturze 180'C (aż się zarumieni). Podawać gorące!


Jak to w piątek, musi być danie jarskie. Znudziły mi się placki ziemniaczane i naleśniki na zmianę co tydzień. A na półce kurzyła się moja książka kucharska. Otwarłem na pierwszym lepszym daniu jarskim i oto proszę: Babka ziemniaczana. Wydaje się prosta. Można go podawać z sosem, kefirem lub jajkiem sadzonym. Czyli idealne danie na piątek. Trochę garnków i misek przy tym zużyłem (siostra ma dyżur przy zlewie, więc mnie to nie interesuje). Osobiście uważam, że to co mi wyszło Babki nie przypomina. Prędzej zapiekane Puree. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz