4 mar 2013

Zapiekanka ryżowa

Czas: 1,5 godz. Poziom: Banalne Porcja dla 4-6 osób


Ingrediencje:
4 duże jabłka (szare renety)
1,5 szklanki sypkiego ryżu
cynamon
cukier
masło


Wykonanie:
Ryż wsypać do garnka i opłukać kilka razy (zmyć krochmal). Gotować przez 10 minut. Jabłka obrać i zetrzeć w drobne paski. Posmarować żaroodporne naczynie tłuszczem. Nałożyć 1/3 ryżu. Położyć połowę jabłek i posypać cukrem i cynamonem. Potem ryż, jabłka, ryż. Całość przykryć wiórkami masła. Przykryj naczynie folią i włóż do piekarnika na 45 minut w temperaturze 175'C. Podawać z jogurtem.


Smacznie, zdrowo jak w szpitalu. Ryż z jabłkami, polany śmietaną... dzieciństwo... Każdy wałek na brzuchu będzie mi o tym przypominał. Dlatego zaszalałem i jogurt wprowadziłem, by było "light". Choć wiele kalorii to nie odjęło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz