Ingrediencje:
4 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka oleju
1 szklanki drobnego cukru
3 szklanki mąki
1 paczka cukru wanilinowego
1 mała paczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło i bułka tarta do formy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać mikserem.
- Wlać do oprószonej formy.
- Piec przez 40-45 minut w temp. 175'C
Ciasto należy piec w małych ilościach, ponieważ może się w środku nie upiec, gdy wlejemy go za dużo do jednej brytfanny. Wiem to z doświadczenia. Pierwsze ciasto dałem całe do jednej formy i po godzinie pieczenia, miałem w środku dziurę z surowym ciastem.
Składniki ciasta są prawie identyczne jak w babce piaskowej. Natomiast jogurt naturalny zmienia cały jego smak, co czyni go lekkim wypiekiem.Ostrzegam, że jogurt nie zmienia jego kaloryczności. By nie przyszło komuś do głowy, że jak jest jogurt naturalny w środku, to od razu jest dietetyczny. A znam takie przypadki, co tak pomyśleć mogą.
W przyszłym tygodniu przygotuję ciasto bez pieczenia. Bomba kaloryczna o małej sile rażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz