7 cze 2013

Raffaello

Czas: 4-6 godzin Poziom: Banalne Porcja na dużą brytfannę



Ingrediencje:
4 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
20 dkg kokosu
1 kostka masła (200g)
2 duże paczki słonych krakersów

Wykonanie:

  1. 2 szklanki mleka zagotować.
  2. Utrzeć mikserem 1 szklankę mleka, cukier, żółtka, budyń i mąkę
  3. Masę wlać do gotującego mleka ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia
  4. Utrzeć mikserem masło. Dodać wystudzoną masę i wymieszać
  5. Dodać 15 dkg kokosu i wymieszać
  6. Na brytfannę ułożyć krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa
  7. Posypać resztą kokosu i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Robota przy tym cieście jest krótka. Długi czas wykonania jest przeznaczony na czekanie, aż masa budyniowa wystygnie oraz dodatkowo zawiązania ciasta w lodówce. 
Jak obiecałem, tak zrobiłem. Pyszne puszyste ciasto dla puszystych! Jest to ciasto bez pieczenia dla leniwych. Ale to tylko teoria, ponieważ ucieranie masła dodaje dużo dodatkowej pracy przy sprzątaniu kuchni. Masło było wszędzie: na ścianie, na meblach, suficie i całym mnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz