24 maj 2013

Sernik na zimno

Czas: 5-7 godz. Poziom: Trochę roboty Porcja: duża tortownica



Ingrediencje:
2 galaretki owocowe*
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
200 g tłustego mielonego twarogu (może być gotowy z wiaderka)
sok z 2 cytryn
400 g śmietany 30%
1 cukier waniliowy
500 g owoców (NIE Kiwi i Ananas!!!)
biszkopty na spód

Wykonanie:

  1. Jedno opakowanie galaretki, pół szklanki wody i 2 łyżki cukru wymieszać i na 10 minut zostawić do napęcznienia
  2. Podgrzać do rozpuszczenia i ostawić do stężenia
  3. Połączyć twaróg z sokiem z cytryny i resztą cukru.
  4. Masę twarogową wymieszać z galaretką i odłożyć do lodówki na 30 minut
  5. Śmietanę z cukrem waniliowym ubić. Połączyć z masą twarogową. 
  6. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptem. Wlać masę twarogową.
  7. Ułożyć delikatnie umyte owoce na masie twarogowej i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  8. Zalać delikatnie całość wystudzoną drugą galaretką. 
  9. Odstawić do lodówki do zastygnięcia całości. 
Dobra Rada:
Nigdy nie używajcie owoców kiwi i ananasa do serników i ciast z galaretką, ponieważ żelatyna nigdy się nie zetnie. 
Tort ten przygotowywany jest na specjalną okazję: 82 urodziny Dziadziusia! Główne ciasto w okrągłej tortownicy wyszło jak należy. Co do drugiej części w podłużnej brytfannie to galaretka wsiąkła w biszkopty i wyszło takie byle jakie. Smak się nie zmienił, co gwarantuję, tylko nie ma układu: galaretka-masa-ciasto. Chciałem pokazać przekrój ciasta, ponieważ tortownicy nie otwieram, gdyż zawozimy ją jutro na imprezkę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz