Ingrediencje:
2 galaretki owocowe*
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
200 g tłustego mielonego twarogu (może być gotowy z wiaderka)
sok z 2 cytryn
400 g śmietany 30%
1 cukier waniliowy
500 g owoców (NIE Kiwi i Ananas!!!)
biszkopty na spód
Wykonanie:
- Jedno opakowanie galaretki, pół szklanki wody i 2 łyżki cukru wymieszać i na 10 minut zostawić do napęcznienia
- Podgrzać do rozpuszczenia i ostawić do stężenia
- Połączyć twaróg z sokiem z cytryny i resztą cukru.
- Masę twarogową wymieszać z galaretką i odłożyć do lodówki na 30 minut
- Śmietanę z cukrem waniliowym ubić. Połączyć z masą twarogową.
- Spód tortownicy wyłożyć biszkoptem. Wlać masę twarogową.
- Ułożyć delikatnie umyte owoce na masie twarogowej i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Zalać delikatnie całość wystudzoną drugą galaretką.
- Odstawić do lodówki do zastygnięcia całości.
Dobra Rada:
Nigdy nie używajcie owoców kiwi i ananasa do serników i ciast z galaretką, ponieważ żelatyna nigdy się nie zetnie.
Tort ten przygotowywany jest na specjalną okazję: 82 urodziny Dziadziusia! Główne ciasto w okrągłej tortownicy wyszło jak należy. Co do drugiej części w podłużnej brytfannie to galaretka wsiąkła w biszkopty i wyszło takie byle jakie. Smak się nie zmienił, co gwarantuję, tylko nie ma układu: galaretka-masa-ciasto. Chciałem pokazać przekrój ciasta, ponieważ tortownicy nie otwieram, gdyż zawozimy ją jutro na imprezkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz