20 maj 2013

Botwinka

Czas: 1 godz. Poziom: Banalne Porcja dla 4-5 osób



Ingrediencje:
2 l bulionu
300 g ziemniaków 
200 g świeżej botwinki
2 łyżki octu jabłkowego
śmietana do zabielenia
przyprawy

Wykonanie:

  1. Zagotuj bulion.
  2. Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć do bulionu. 
  3. Pokrojoną botwinkę dodać do bulionu. Gotuj przez 10 minut
  4. Dodaj octu i zagotuj.
  5. Dodać śmietany do zabielenia. 
  6. Przypraw dla smaku.
Pierwsza zupa nowalijkowa. Czekałem tylko, aż pokażą się dorodne botwinki. W tej zupie uwielbiam po pierwsze, że są ziemniaki, po drugie, że są liście botwinki. W dzieciństwie, ta zupa była znakiem dla mnie, że za niedługo będą wakacje! Cóż, teraz jak się ma "wakacje" od połowy lutego, to już nie to samo. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz