8 cze 2013

Ciasto ucierane bananowo-rabarbarowe

Czas: 1,5 godz. Poziom: Banalne Porcja na tortownicę 25 cm



Ingrediencje:
5 jajek
2/3 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
200 g bananów
400 g obranego rabarbaru

*dodatek pianka (4 białka + 1/2 szklanki cukru)


Wykonanie:

  1. Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym
  2. Dodać stopniowo po jednym jajku
  3. Dosypać powoli mąkę i proszek do pieczenia
  4. Wylać 3/4 ciasta na tortownicę. Obsypać bananami i rabarbarem. Posyp 2 łyżkami cukru. 
  5. Nałożyć resztę ciasta  i piec w temp. 175'C przez 45 minut
Pianka: Ubić białka. Dodać stopniowo cukier. 15 minut przez upieczeniem, nałożyć piankę na ciasto i piec do końca.

Dobra rada:
Gdy masz ciasto z dużą ilością owoców, piecz je w termoobiegu z użyciem dodatkowo dolnej grzałki. Będziesz mieć pewność, że spód się upiecze. 

Natchnienie na to ciasto naszło mnie jak robiłem cosobotnie zakupy. Wielkie, różowe badyle, aż kusiły by je kupić i upiec. Ale ja dla nich miałem lepsze zastosowanie. Oprócz ciasta, to jeszcze sobie kompot ugotuję! Nigdy tego nie robiłem, ponieważ zawsze takie napoje to Babcia przygotowuje. A to z rabarbaru, a to z porzeczek lub agrestu, to z jabłek-psiorów. Tak psiory są najlepsze...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz