| zdjęcie: Mery |
Ingrediencje:
ciasto:
1 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
3/4 kostki margaryny
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki likieru wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
masa:
500 g wiśni
1 szklanka syropu wiśniowego
3 szklanki śmietany 30%
2 opakowania śmietan-fixu
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Rozpuść 1 tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i przestudź do letniej temperatury.
- Utrzyj margarynę. Dodaj topioną czekoladę cały czas ubijając.
- Stopniowo dodawaj żółtka, cukier oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj białka do ciasta i lekko wymieszaj. Piecz w tortownicy przez 30-35 minut w temperaturze 175'C.
- 3/4 szklanki syropu zagotuj. Do reszty dodaj mąkę ziemniaczaną i wlej do gotującej się reszty ciągle mieszając. Gotuj ok. 5 minut, potem dodaj wiśnie i odstaw aż wystygnie.
- Ubij śmietanę ze śmietan-fixami. Dodaj cukier puder i ubij przez moment.
- Ciasto przekrój w poprzek na trzy równe części. Każdy z płatów nasącz likierem wiśniowym.
- Pierwszy płat nasącz 1/3 likieru. Posmaruj 1/2 masy wiśniowej. Dodaj 5 łyżek bitej śmietany i wyrównaj. Połóż drugi płat. Nasącz 1/3 likierem i na to resztę masy wiśniowej z 5 łyżkami bitej śmietany. Trzeci płat nałóż i nasącz resztą likieru. Posmaruj wierzch i boki tortu resztą bitej śmietany.
- 1/2 tabliczki czekolady zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wiórkami udekoruj tort.
- Włóż do lodówki na kilka godzin.
| zdjęcia: Mery |
Wypiek ten powinien mieć trzy warstwy ciasta. Miałby, gdybym miał mniejszą tortownicę. Za to będą dwie, ale większe. A to się liczy, nie? Smak będzie taki sam, a do następnej próby, kupię mniejszą formę.
Podziękowania dla mojej Mamy za cierpliwość i wyrozumiałość moich wybuchów w kuchni, gdy mi coś nie wychodziło. Dziękuję również mojej siostrze Mery, która wprowadziła moje zdjęcia w nową epokę.
Zdjęcia pierwsza klasa ;)
OdpowiedzUsuńPyszny tort :) Robię jego lżejszą wersję według przepisu mojej mamy : http://chwiladlamnie.pl/tort-czarnoleski-lekki/
OdpowiedzUsuń