Czas: 1 godz. Poziom: Trochę roboty
Ingrediencje:
1500 g miąższu z dyni
50 g korzenia imbiru
600 g ziemniaków
200 g marchwi
2 średnie cebule
2 l bulionu mięsnego (z kostki lub naturalny)
1 szklanka mleka 2 % lub śmietamy 18%
sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, lubczyk, pietruszka, bazylia, tymianek,
grzanki
Wykonanie:
Miąższ dyni, ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, marchew i imbir w plastry. Zagotuj bulion. Wrzuć dynię, ziemniaki, imbir i marchew do bulionu i gotuj do miękkości. Dodaj cebulę. Pogotuj przez 5 minut. Użyj blendera i zmiksuj wszystko w jednolity gęsty płyn. Dodaj mleka lub śmietany i przypraw. Podawaj z grzankami lub ptysiami.
Dobra rada:
Nie należy przesadzaj z imbirem. Zmiksuj małą ilość korzenia (ok. 50 g na 5 l zupy) lub przed zmiksowaniem wyjąć korzeń. Nie będzie taka ostra.
Można również dodać do zupy inne aromatyczne dodatki takie jak seler.
Smak zupy z dyni przypomina trochę grochówkę. Z tą zasadniczą różnicą, że nie wywołuje "wiatrów". Jest to danie bardzo dobre w chłodne, deszczowe wieczory. Korzeń imbiru dodaje nutki pikanterii, która jak cukierki Halls, powodują uczucie chłodu. Gęsty płyn idealnie smakuje z grzankami, ptysiami lub tostami z masłem czosnkowym.
Jak to mój brat powiedział po spożyciu: "Pożar w gębie, Piekło w żołądku, Ogień z dupy!"

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz