2 lis 2012

Bananowe racuchy Mery

Czas: 25 min Poziom: Banalne Porcja dla 5 osób



Ingrediencje:

5 bananów
sok z 1/2 cytryny
sok z całej pomarańczy
jajko
mąka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
szczypta soli
olej do smażenia

Wykonanie:

Banany pokrój w plastry. Wyciśnij sok z połówki cytryny i całej pomarańczy. Wlej sok do miski. Dodaj jajko. Dodawaj mąkę do gęstości jak na naleśniki. Dodaj soli do smaku i proszku do pieczenia. Dołącz banany. Smaż na patelni do zbrązowienia.

Dobra Rada:

Najlepszy olej do smażenia jest olej rzepakowy. Osiąga najwyższą temperaturę.

Przepis od mojej siostry Mery, której nie chciało się jabłek zetrzeć na racuchy, więc zrobiła z bananów. Lenistwo zmusza do improwizacji. Pewnie dlatego najwięksi wynalazcy byli leniami. Ja też zaliczam się do grona Wszechleni Wszechczasów. Ciekawe co ja wymyślę...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz