Czas: 25 min Poziom: Banalne Porcja dla 5 osób
Ingrediencje:
5 bananów
sok z 1/2 cytryny
sok z całej pomarańczy
jajko
mąka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Banany pokrój w plastry. Wyciśnij sok z połówki cytryny i całej pomarańczy. Wlej sok do miski. Dodaj jajko. Dodawaj mąkę do gęstości jak na naleśniki. Dodaj soli do smaku i proszku do pieczenia. Dołącz banany. Smaż na patelni do zbrązowienia.
Dobra Rada:
Najlepszy olej do smażenia jest olej rzepakowy. Osiąga najwyższą temperaturę.
Przepis od mojej siostry Mery, której nie chciało się jabłek zetrzeć na racuchy, więc zrobiła z bananów. Lenistwo zmusza do improwizacji. Pewnie dlatego najwięksi wynalazcy byli leniami. Ja też zaliczam się do grona Wszechleni Wszechczasów. Ciekawe co ja wymyślę...

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz