Czas: 2 godz. Poziom: Trochę roboty
Ingrediencje:
jajko
10 małych jabłek
3 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
sól
kwaśna śmietana do zarobienia
Wykonanie:
Na stolnicy przesiej mąkę przez sito. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, jajko, sól i pokrojoną margarynę. Wszystko to zagnieć nożami. Do sypkiego ciasta dodaj łyżkę śmietany i zagnieć rękami do jednej masy. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Ustaw piec na 175'C. Obierz jabłka, pokrój w kostkę lub małe paski. Włóż do garnka i zagotuj. Niech trochę wody odparuje, a jabłka zmiękną. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj i ułóż na spodzie brytfanny. Wylej masę jabłkową i przykryj drugą częścią. Włóż do pieca na 50 minut.
Dobra rada:
Do gotujących jabłek dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Wtedy będą gęściejsze i nie wypuszczą soku do ciasta.
Tradycyjna szarlotka. Słodka, a zarazem kwaśna. Według legendy pierwszą szarlotkę upiekła Ewa w Raju. Gdy podawała ją Adamowi, podobno powiedziała "Warta grzechu!". Muszę się z Nią zgodzić.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz