9 mar 2013

Babka piaskowa

Czas: 1 godz Poziom: Banalne Porcja dla 10 osób




Ingrediencje:
4 jajka
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duża cytryna
1 1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, olej, budyń, proszek do pieczenia. Dodać soli dla smaku. Piec 45 minut w temperaturze 175'C. Wycisnąć sok z cytryny. Dodać cukru pudru i mieszać, by była gęsta płynna masa. Polać na gorące ciasto.


Babka jest jednym z pierwszych ciast, które przygotowałem sam. Jest prosta w wykonaniu, nie brudzi wielu naczyń. A najsmaczniejsze z tego wszystkiego to jest polewa. Ale tylko na babce. Nigdzie indziej nie smakuje tak samo. Wiem, bo próbowałem na innych ciastach. Aromat babki i polewa cytrynowa tworzy idealną kompozycję aromatu i smaku. Prawie jak poezja...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz