28 mar 2013

Conchiglioni ze szpinakiem i fetą

Czas: 1 godz. Poziom: Trochę roboty Porcja dla 6 osób



Ingrediencje:
1 makaron Conchiglioni (duże muszle)
1 paczka mrożonego szpinaku
1 opakowanie serka typu feta
5 dużych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
200 g żółtego sera
sól, pieprz, przyprawy

Wykonanie:
1. Makaron ugotować al dente i odstawić do wystudzenia na tacce. 2 ząbki czosnku poszatkować. Na patelni podgrzać masło, dodać czosnek i podsmażyć. Dodać szpinak ciągle mieszając. Rozdrobnić i dodać serek feta do szpinaku cały czas podgrzewając. Doprawić.

2. Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku poszatkować i wymieszać z oliwą. Dodać do pomidorów. Całość podsmażyć i nałożyć do naczynia żaroodpornego.

3. Muszle napełnić farszem szpinakowym i układać na pomidorach w naczyniu. Posypać żółtym serem.

4. Przykryć i piec 15-20 minut w temperaturze 180'C.

Zmieniłem trochę styl instrukcji wykonywania przepisu, ponieważ poprzednie wydają mi się nudne i dłuuuuugie. W punktach wszystko jest teraz przejrzyste i proste. 

Przepis zaczerpnięty z pudełka makaronu. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Sprawia wrażenie eleganckiego dania prosto z "Italia Ristorante". Taka pseudośródziemnomorka kuchnia w wykonaniu domowym. Na pewno jest dużo lepsze niż mrożona pizza. Zapewniam!

1 komentarz:

  1. No cóż mogę komentować , żeby coś powiedzieć o daniu trzeba go nie tylko zabaczyć na fotce , ale poczuć zapach potrawy no i oczywiście jej smak . To co prezentujesz ,jeśli smakuje jak wygląda to czapka z głowy i pełen szacunek.
    Pozdrawiam całą rodzinkę.

    OdpowiedzUsuń