20 mar 2013

Pieczeń Rzymska spod Krakowa

Czas: 1,5 godz.  Poziom: Banalne Porcja dla 4-6 osób



Ingrediencje:
500 g mięsa mielonego
200 g sera żółtego
150 g boczku w plastrach
2 duże papryki czerwone
2 średnie czerwone cebule
2 średnie cebule
200 g pieczarek
1 łyżka mąki
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
mąka
sól, pieprz ziołowy, bazylia, tymianek, lubczyk

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 190 C. Do miski wrzuć mięso mielone. Dodaj jajka, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, paprykę, przyprawy i wymieszaj. Dodaj 3 łyżki bułki tartej. Jeśli masa mięsna się klei dodaj odrobinę mąki. Pokrój ser żółty w długie paski. Posmaruj tłuszczem długą brytfannę i obłóż ją plastrami boczku. Połowę mięsa mielonego połóż na dnie. Przez środek ułóż długie plastry sera tak, by nie wystawały poza mięso i przyłóż resztą mielonego. Piecz około 40 min. Sos: Pieczarki pokrój w plastry, Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i duś przez 10 minut. Dodaj 1/2 szklanki wody z mąką i przyprawami. Całość zagotuj i odstaw. Podawaj z sosem.

Nie wiem, czy akurat Rzymianie wymyślili tą potrawę. Wiem natomiast, że jest szybka i smaczna. Takiego "wielkiego klopsa" można faszerować nie tylko żółtym serem, ale również fetą, gotowanym jajkiem, wędzonymi śliwkami, żurawiną. Należy kombinować. Na co się na ochotę to się daje. Byle to oczywiście miało ręce i nogi...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz