18 maj 2013

Zebra

Czas: 1,5 godz. Poziom: Banalne Porcja: Jedna wąska blacha



Ingrediencje:
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki wody
1 szklanka cukru
aromat
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao


Wykonanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawać cukier żółtka, mąkę i proszek do pieczenia
  3. Na końcu dodać wodę i olej
  4. Ciasto podzielić na 2 części:
    1. dodać 2 łyżki kakao
    2. dodać 2 łyżki mąki
  5. Wylać na środek ciasto na zmianę ciemne jasne
  6. Piec przez godzinę w temperaturze 175'C
Jest to pierwsze ciasto, które zrobiłem samemu ponad dziesięć lat temu. Świadczy o tym wygląd strony w zeszycie z przepisami. Za każdym razem coś nowego dodawałem. Po pieczeniu kuchnia wyglądała podobnie. Do dzisiaj pod szafkami są jeszcze kropki sprzed kilku lat. 

Za tydzień planuję odwiedzić Dni Owada na UR w Krakowie. W programie, oprócz oglądania robaczków i innych pędraków, jest gotowanie owadów i ich konsumpcja. Jak to przeżyję, to chętnie opowiem o moich doznaniach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz