Ingrediencje:
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki wody
1 szklanka cukru
aromat
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawać cukier żółtka, mąkę i proszek do pieczenia
- Na końcu dodać wodę i olej
- Ciasto podzielić na 2 części:
- dodać 2 łyżki kakao
- dodać 2 łyżki mąki
- Wylać na środek ciasto na zmianę ciemne jasne
- Piec przez godzinę w temperaturze 175'C
Jest to pierwsze ciasto, które zrobiłem samemu ponad dziesięć lat temu. Świadczy o tym wygląd strony w zeszycie z przepisami. Za każdym razem coś nowego dodawałem. Po pieczeniu kuchnia wyglądała podobnie. Do dzisiaj pod szafkami są jeszcze kropki sprzed kilku lat.
Za tydzień planuję odwiedzić Dni Owada na UR w Krakowie. W programie, oprócz oglądania robaczków i innych pędraków, jest gotowanie owadów i ich konsumpcja. Jak to przeżyję, to chętnie opowiem o moich doznaniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz