19 cze 2013

Zapiekanka Ziemniaczana

Czas: 1,5 godz. Poziom: Banalne Porcja na duże naczynie



Ingrediencje:
600 g ziemniaków w plastrach
300 g kiełbasy lub szynki w plastrach
2 duże cebule w plastrach
100 g żółtego startego sera
200 g pieczarek w plastrach
1/2 szklanki śmietany 12%
1 szklanka wody
olej do posmarowania
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, rozmaryn, papryka słodka, czosnek granulowany, pietruszka, kminek

Wykonanie:

  1. Zeszklić cebulę i odstawić do wystygnięcia
  2. Posmarować olejem naczynie żaroodporne
  3. Ułożyć warstwy: ziemniaki, kiełbasa, cebula, pieczarki, ziemniaki, kiełbasa, cebula, pieczarki, ziemniaki
  4. Połączyć śmietanę i wodę. Dodać przyprawy. Całość zalać zapiekankę. 
  5. Posypać startym serem. 
  6. Piec w piekarniku przez 50-60 minut w temp. 180'C

Jest to modyfikowana zapiekanka z torebki pewnej znanej marki. Zostawiłem przepis, modyfikując go i dostosowując do własnych potrzeb. Jestem zadowolony z rezultatu. Wystarczy tylko gamę przypraw dostosować do siebie i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz