Ingrediencje:
600 g ziemniaków w plastrach
300 g kiełbasy lub szynki w plastrach
2 duże cebule w plastrach
100 g żółtego startego sera
200 g pieczarek w plastrach
1/2 szklanki śmietany 12%
1 szklanka wody
olej do posmarowania
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, rozmaryn, papryka słodka, czosnek granulowany, pietruszka, kminek
Wykonanie:
- Zeszklić cebulę i odstawić do wystygnięcia
- Posmarować olejem naczynie żaroodporne
- Ułożyć warstwy: ziemniaki, kiełbasa, cebula, pieczarki, ziemniaki, kiełbasa, cebula, pieczarki, ziemniaki
- Połączyć śmietanę i wodę. Dodać przyprawy. Całość zalać zapiekankę.
- Posypać startym serem.
- Piec w piekarniku przez 50-60 minut w temp. 180'C
Jest to modyfikowana zapiekanka z torebki pewnej znanej marki. Zostawiłem przepis, modyfikując go i dostosowując do własnych potrzeb. Jestem zadowolony z rezultatu. Wystarczy tylko gamę przypraw dostosować do siebie i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz