27 lip 2013

Bury sernik

Czas: 1,5 godz Poziom: Trochę roboty Porcja: duża brytfanna



Ingrediencje:
Spód:
1 1/2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
20 dkg margaryny

Sernik:
1 kg sera białego
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżki grysiku
1 szklanka śmietany
sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Składniki na spód połącz i zagnieć. Podziel na dwie części i wstaw do lodówki na 30 minut
  2. Utrzyj ser biały na gładką masę. Dodaj resztę składników. 
  3. Pierwszą część ciasta wyłóż na przygotowaną brytfannę. Ponakłuwaj widelcem.
  4. Wylej na ciasto masę sernikową. 
  5. Druga część ciasta rozsyp po wierzchu w formie kruszonki. 
  6. Piecz w temperaturze 175'C przez 45-60 minut. 
Powrót na łono internetu po wakacyjnej przerwie może nie wystrzałowe, ale bardzo smaczne. Zanim ten przepis umieszczę na blogu, już połowa blachy będzie opucowana przez domowników. Ciasto jest łatwe w wykonaniu. Zdobi stoły podczas każdych uroczystości w mojej rodzinie. 

W wakacje ciężko coś wymyślić oryginalnego jak się jest w wojażach. Ale obiecuję, że jak już wszystkie wycieczki się skończą, to znajdę czas na nowe kulinarne podchody. W końcu trzeba odkurzyć książki kucharskie i stare przepisy gazetkowe zbierane latami. Niektóre nawet są starsze niż ja sam! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz