Ingrediencje:
Spód:
1 1/2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
20 dkg margaryny
Sernik:
1 kg sera białego
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżki grysiku
1 szklanka śmietany
sok z cytryny
Wykonanie:
- Składniki na spód połącz i zagnieć. Podziel na dwie części i wstaw do lodówki na 30 minut
- Utrzyj ser biały na gładką masę. Dodaj resztę składników.
- Pierwszą część ciasta wyłóż na przygotowaną brytfannę. Ponakłuwaj widelcem.
- Wylej na ciasto masę sernikową.
- Druga część ciasta rozsyp po wierzchu w formie kruszonki.
- Piecz w temperaturze 175'C przez 45-60 minut.
Powrót na łono internetu po wakacyjnej przerwie może nie wystrzałowe, ale bardzo smaczne. Zanim ten przepis umieszczę na blogu, już połowa blachy będzie opucowana przez domowników. Ciasto jest łatwe w wykonaniu. Zdobi stoły podczas każdych uroczystości w mojej rodzinie.
W wakacje ciężko coś wymyślić oryginalnego jak się jest w wojażach. Ale obiecuję, że jak już wszystkie wycieczki się skończą, to znajdę czas na nowe kulinarne podchody. W końcu trzeba odkurzyć książki kucharskie i stare przepisy gazetkowe zbierane latami. Niektóre nawet są starsze niż ja sam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz