30 lip 2013

Faszerowane pomidory

Czas: 1 godz. Poziom: Banalne Porcja: dla 4-6 osób



Ingrediencje:
6 dużych lub 10 średnich pomidorów
300 g mięsa mielonego
6 średnich pieczarek
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
sól, pieprz, bazylia, koperek

Wykonanie:
  1. Umyj pomidory. Odetnij czapeczki. 
  2. Posiekaj cebulę. Obierz pieczarki i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni. 
  4. W misce połącz mięso mielone, jajko, cebulę i pieczarki. Dopraw musztardą i przyprawami. 
  5. Napełnij pomidory farszem. Przykryj czapeczką i ułóż na skropionej olejem blaszce.
  6. Całość piecz 30-40 minut w temperaturze 175'C
W końcu naszła mnie wena twórcza! Wystarczyło przeglądnąć kilka "Żyć na gorąco" by wymyślić. Owszem zainspirowałem się przepisem z gazetki, ale składniki i proporcje, których użyłem są moje.

Moje danie podałem z żółtym ryżem i listkami bazylii. Smakuje trochę jak gołąbek z posmakiem pomidora. Nawet ketchupu nie trzeba używać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz