10 wrz 2013

Sałatka jarzynowa

Czas: 1,5 godz. poziom: Banalne Porcja duża miska



Ingrediencje:
4 duże marchewki
2 duże pietruszki
3 duże ziemniaki
1 średni seler
1 puszka zielonego groszku
1 puszka słodkiej kukurydzy
3 duże ogórki kiszone
1 szklanka śmietany 12%
3 łyżki musztardy delikatesowej
sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. 
  2. Ugotowane jarzyny obrać i pokroić w kostkę.
  3. Dodać groszek i kukurydzę (bez płynu z puszki).
  4. Musztardę wymieszać ze śmietaną. Dodać do sałatki. Wszystko wymieszać. 
W moim domu panuje przekonanie, że majonez to zdrowotne zło wcielone. Przyzwyczajony do takich poglądów, jedząc sałatki z majonezem czuję, że są "mocno zapychające". Czuję te wszystkie dodatkowe kalorie, ich tłuszcz i cholesterol. Słyszę, jak z każdym kęsem woła mnie miażdżyca lub jak staje mi serce. Ale to jest mój prywatny pogląd. Są tacy, co będą bronić polskich sałatek z majonezem. Wolność słowa w wolnym kraju. Moje zdrowie jest przede wszystkim najważniejsze, szczególnie, jeśli ja pochłaniam ogromne porcje sałatek i surówek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz